Puh. 0400 127 378
info@sisailmasaneeraus.fi

Sisäilmaoireet eivät aina johdu homeesta

Home ei ole ainoa sisäilmaongelmien aiheuttaja

Sisäilmaoireet muistuttavat usein flunssaa tai allergiaa, joten ne saattavat jäädä tunnistamatta. Nuhan, yskän ja tukkoisuuden lisäksi tavallisia oireita ovat silmien, nenän, kurkun ja nielun kutina. Rakennusten sisäilmaongelmat saattavat aiheuttaa niissä oleileville ihmisille myös päänsärkyä, pahoinvointia ja väsymystä.

Usein puhutaan homeoireista, mutta aina syyllinen ei ole home, sillä monet muut asiat voivat vaikuttaa sisäilmaan. Home on vain yksi sisäilmaoireille altistava tekijä. Homelajeja on olemassa lukemattomia eri lajeja, joista osa on harmittomia.

Selvitä sisäilmaoireiden aiheuttaja

Jos sisäilmaoireisiin ei puututa, seurauksena voi olla pitkäkestoisempia terveyshaittoja. Näitä ovat esimerkiksi altistuminen hengitystieoireille tai herkistyminen lievemmille ongelmille sisäilman laadussa. Sisäilmasta oireilevan yleiseen oirekirjoon katsotaan kuuluvan myös erilaiset yliherkkyydet, tulehduskierteet, iho- ja silmäoireet, väsymys, sydänoireet, päänsärky, huimaus, lämpöily, vatsa- ja niveloireet, puutumiset sekä muistin ja kognitiivisen toiminnan heikkeneminen. Vaikka oireet eivät kehittyisi erityisen vakaviksi, seurauksena on kuitenkin aina elämänlaadun heikkeneminen ja mahdollisesti työpoissaolojen lisääntyminen.

Sisäilmaoireiden ilmeneminen on aina yksilöllistä. Kaikki ihmiset eivät oireile yhtä voimakkaasti ja jotkut eivät välttämättä ollenkaan. Myös altistumishistoria vaikuttaa asiaan. Jos henkilö on aiemmin kokenut sisäilmaoireita, uusi altistuminen aiheuttaa hänelle usein oireita herkemmin kuin muille. Monista sisäilmaan yhdistetyistä oireista ja terveysongelmista ei terveysalan asiantuntijoillakaan ole yhteisymmärrystä.

Yksi sisäilmaoireiden aiheuttaja on puutteellisesti tai väärin toimiva ilmanvaihto. Liian korkea ilmanlämpötilakin voi saada ihmiset oireilemaan. Jos rakenteiden tiiveys puolestaan on heikko, eristeet tai muu rakenteiden läpi virtaava ulkoilma voi tuottaa epäpuhtauksia tilaan esimerkiksi eristekuitujen muodossa.

Sisäilmasaneerauksen asiantuntija löytää ongelmien syyn

Syitä ihmisten jatkuvalle oireilulle on lähdettävä selvittämään viiveettä. Esimerkiksi työntekijöitä jatkuvasti vaivaava flunssakierre voi olla merkki työpaikan sisäilmaongelmista. Ensimmäinen askel on löytää ongelman lähde. Etenkin jos näkyvää hometta tai kosteusvaurioita ei löydy, on syytä harkita sisäilmatutkimuksen teettämistä. Muiden kuin ammattilaisten saattaa olla mahdoton löytää ongelman syytä. Pahimmassa tapauksessa toimitiloista muutetaan pois tai rakenteita korjataan turhaan, jos haitan aiheuttaja ei ole varmuudella selvillä. Mikäli rakenteista löytyy korjattavaa, kannattaa ottaa yhteyttä alaan erikoistuneeseen remontoijaan.

Yritys

Sisäilmasaneeraus Laitinen Oy
Yläkaskenkuja 4 B
00740 Helsinki

Myynti

Kimmo Laitinen
0400 127 378
info (at) sisailmasaneeraus.fi

Sertifikaatit

Kumppanit

 

Yritysesittely

Sisäilmasaneeraus Oy on sisäilmaongelmiin erikoistunut yritys. Palveluihimme kuuluu ongelman kokonaisvaltainen kartoitus, sekä kaikki sen edellyttämät työvaiheet aina jälkiseurantaan saakka. Koulutettu, ammattitaitoinen henkilöstömme sekä laaja yhteistyökumppaniverkostomme takaavat nopean ja tehokkaan saneerauksen alusta loppuun.

>> Lue lisää yrityksestämme